Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szakterületek

Esztétikai pedikűr

A lábhigiénia nagyon fontos a fertőzések elkerülése érdekében. Az ápolt láb csakúgy, mint az ápolt kéz sokat mond el viselőjéről. Közérzet és egészségi javulás, amit tapasztalhat kezelés után.

 

Diabéteszes láb

"Amit feltétlenül tudni, tudni kell, hogy a lábát NE veszítse el!!!"

(Dr. Rozsos István)

 

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a diabéteszes láb problémájával. Diabétesz esetén a magas vércukorszint egyik következménye, hogy a bőr elvékonyodik, szőrtelenné, sérülékennyé és szárazzá válik, a talp nyomáspontjain bőrkeményedések jelentkeznek, fertőzésre hajlamos.

 

Szakmai tudásommal és felkészültségemmel több szakorvossal konzultálva segítem, és fontosnak tartom a diabéteszes láb szakszerű ápolását és kezelését.

 

Érszűkületes láb

A lábérszűkület hasonlóan a többi érterület érelmeszesedéséhez alattomosan, észrevétlenül indul. Lábérszűkülettől általában nincs nyugalomban panaszunk. Ritkábban történik hirtelen érelzáródás a lábereken (lábérszűkület), mint a szíven vagy az agyban. Tehát a lábunk kisebb eséllyel kap infarktust, mint a szívünk vagy az agyunk. A lábérszűkületet is a magas vérnyomás, a cukorfelhasználási zavarok (mint például a cukorbetegség), vérzsír-betegségek, elhízás és dohányzás gyorsítja fel. A védekezés és a kezelés is hasonló, hiszen magát az érelmeszesedést kell visszafordítanunk!

 

Benőtt köröm

A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb járóbeteg műtét. A betegség lényege, hogy a körömszél a körömsánc alá nő, azt maga előtt mintegy „felgyűri”. Az állandó mechanikus irritáció miatt a körömsánc túlnő, a szöveti tasakban szinte törvényszerűen gyulladás is keletkezik. A betegek a körömszél fájdalmas duzzanatáról, vadhús képződéséről, a köröm alóli gennycsorgásról számolnak be. A fájdalom eleinte csak bizonyos helyzetekben, irritáció során jelentkezik, majd a gyulladás felléptekor állandósul. A gyulladás szerencsére szintig mindig csak a körömszélt érinti, tovább, a lágyrészekbe ritkán terjed.

 

Ha benövésre hajlamos a körme, ne várja meg, míg fáj vagy begyullad. Forduljon hozzám és fájdalommentesen megoldom a problémát.

 

Tyúkszem

Hagyományos értelemben mindent tyúkszemnek nevezünk, ami lábon képződő, tömött, fokozottan elszarusodott kinövés. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzők. Az ortopédiai okok, például lábtorzulás miatt kialakuló kinövések viszont inkább az idősebbeket érintik. A tyúkszem egyik típusa fokozott nyomásnak kitett területeken jelenik meg, bőrkinövés, megvastagodás formájában, míg másik típusa vírusfertőzés miatt alakul ki, és hasonló tüneteket okoz.

 

Szemölcs

Kétféle, lábon megjelenő szemölcsöt különböztetünk meg: amelyik befelé nő és fájdalmas valamint a mozaikszemölcs, amelyik felületesen terjed. Főleg gyermekeknél és fiataloknál fordul elő nagyobb számban a talpi szemölcs, sportlétesítményekben, uszodákban és közös zuhanyozókban lehet elkapni.

 

Lábdeformitás (ortopédiai láb)

Sokan tévesen a legtöbb lábbetegséget a lúdtalpból vezetik le. Pedig a középkorúaknál leggyakoribb lábpanaszok - mint a bütyök, kalapácsujjak, sarok és lábközép-fájdalmak - hátterében legtöbbször a kényelmetlen cipők állnak. A láb két lényeges boltozattal rendelkezik: az egyik a hosszanti boltozat, ami megközelítőleg a saroktól mutat a nagylábujj felé, ennek lesüllyedése a tipikus bokasüllyedés, köznyelvi nevén lúdtalp. A másik a láb keresztboltozata, ami a nagylábujj eredésétől ível keresztbe a kisujj ugyanezen ízületéig.